Υλικά
500γρ αλεύρι μαλακό
130γρ άχνη
300γρ βούτυρο
1κ.γ αλάτι
1κ.γ σόδα
2 αβγά
1 κρόκο για επάλειψη
1 κλωναράκι βανίλια ή 1κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή
Εκτέλεση
Η βασική συνταγή είναι ουσιαστικά μια ζύμη σαμπλέ. Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί και τα τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ.Προσθέτουμε το βούτυρο(παγωμένο) σε κομματάκια και τη βανίλια.Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομγενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά.Ρίχνουμε τ' αβγά ένα-ένα.Όταν η ζύμη μαζευτεί γύρω στο φτερό είναι έτοιμη.Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.Κόβουμε μπουκίτσες σε σχήμα της αρεσκείας μας και αλείφουμε με λίγο κρόκο αβγού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄ στον αέρα.Εναλλακτικά μπορούμε να αρωματίσουμε με ξύσμα από ένα λεμόνι πορτοκάλι ή μανταρίνι.
500γρ αλεύρι μαλακό
130γρ άχνη
300γρ βούτυρο
1κ.γ αλάτι
1κ.γ σόδα
2 αβγά
1 κρόκο για επάλειψη
1 κλωναράκι βανίλια ή 1κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή
Εκτέλεση
Η βασική συνταγή είναι ουσιαστικά μια ζύμη σαμπλέ. Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί και τα τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ.Προσθέτουμε το βούτυρο(παγωμένο) σε κομματάκια και τη βανίλια.Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομγενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά.Ρίχνουμε τ' αβγά ένα-ένα.Όταν η ζύμη μαζευτεί γύρω στο φτερό είναι έτοιμη.Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.Κόβουμε μπουκίτσες σε σχήμα της αρεσκείας μας και αλείφουμε με λίγο κρόκο αβγού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄ στον αέρα.Εναλλακτικά μπορούμε να αρωματίσουμε με ξύσμα από ένα λεμόνι πορτοκάλι ή μανταρίνι.
1 σχόλιο:
φαίνονται τέλεια τα κουλουράκια!!!
Δημοσίευση σχολίου