Υλικά
500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
350γρ. νερό χλιαρό
15γρ. μαγιά νωπή ή 8γρ. ξερή
1/2 κ.γ. αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Δημιουργούμε μία λακκούβα στο αλεύρι και βάζουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα. Μπορείτε να ζυμώσετε στο μίξερ με το εργαλείο του γάντζου για 20'.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'.
- Ζυμώνουμε πάλι για λίγο με τα χέρια για να φύγει ο αέρας.
- Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα που θέλουμε και την βάζουμε σε ταψί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 40'.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35-40'.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ψωμί εύκολο στην προετοιμασία του. Η ποσότητα βγάζει ένα καρβέλι. Μπορείτε να το ζυμώσετε και να το βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα να φουσκώσει. Το έκανα και εγώ αυτό μετά από τη συμβουλή του φίλου μου Γιάννη Μπουροδήμου που έχει ειδικότητα στα ψωμιά!!! Βγήκε πολύ καλή η ζύμη και έτσι με αυτό τον τρόπο κάνω ψωμί σχεδόν καθημερινά. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
* Χρόνια πολλά για την ημέρα δεν ξέρω αν πρέπει να ευχηθώ...ας παραδειγματιστούν όλοι όσοι μας κυβερνούν από την δύναμη ψυχής των τότε Ελλήνων. Καλή δύναμη σε όλους τους Έλληνες και το κεφάλι ψηλά!!
4 σχόλια:
Πολλά like σε αυτό το ψωμάκι σου Κωνσταντίνα μου, πολλά!
Καλό τριήμερο, χαλαρό.
Πολύ ωραίο φαινεται το καρβελάκι Ντίνα μου, αγαπώ το ζυμωμα και τα ψωμιά οπότε θα το δοκιμάσω..
Καλό απόγευμα
Γεια σας κορίτσια μου να είστε καλά!
Υπέροχη Ζαμπία μου τι καταπληκτικό αρνάκι ήταν αυτό!
Έρη μου πολύ ωραία τα cupcakes με την πραλίνα! Δεν είχα προσέξει ότι τόσο καιρό δεν είχα το captain cook στα ιστολογιά μου παρόλο που το παρακολουθώ! Το έκανα τώρα :)
Φιλιά πολλά και τα ξαναλέμε!
Κωνσταντίνα μου ωραίο και υγιεινό το καρβελάκι σου!
Το κόλπο με το ψυγείο δεν το ήξερα!
Χρόνια Πολλά για την σημερινή μέρα, μια μέρα θύμισης γι αυτούς που αγωνίστηκαν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι!
Φιλιά!
Δημοσίευση σχολίου