Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Cupcakes...από Λονδίνο



Είναι αλήθεια ότι αυτό το μικρό γλυκάκι που μοιάζει με κέικ έχει αρκετούς φανατικούς ανά τον κόσμο. Τα  cupcakes που μάλλον έχουν τις ρίζες τους στην Αμερική, τα βρίσκεις πια παντού και έχουν αρχίσει να γίνονται  κάτι σαν μόδα θα έλεγα! Μέχρι και οι Γάλλοι καταδέχτηκαν να βάλουν το γλυκό στα ζαχαροπλαστεία τους! Το Laduree στο Παρίσι έχει cupcakes σε διάφορες γεύσεις και τα ονομάζει τα  cupcakes των Γάλλων! Επειδή είμαι μεγάλη γλυκατζού λογικό είναι να δοκιμάζω γλυκά όπου σταθώ κι όπου βρεθώ! Έχω δοκιμάσει λοιπόν αρκετά cupcakes σε διάφορα ταξίδια μου και έχω καταλήξει σε πολύ αγαπημένα, λιγότερο αγαπημένα και αδιάφορα. Δυστυχώς τα αδιάφορα βρίσκοναται σε αρκετά Ελληνικά ζαχαροπλαστεία που μας τα πουλάνε για χρυσάφι και πάλι δυστυχώς τ' αγαπημένα μου είναι στο Λονδίνο! Αλλά δεν πειράζει δίπλα μας είναι η Αγγλική πρωτεύουσα όλo και κάποιο ταξιδάκι θα μου κανονίσετε μιά μέρα...να μήν σας έχω ενημερώσει; Γίνεται...δεν γίνεται!!!

Στάση στα λοιπόν στα  Peggy Porschen London!!!

Από πού ν' αρχίσω; Μπαίνεις στο μαγαζί και μέσα σε δευτερόλεπτα έχεις ξεχάσει ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή τη ζωή!!! ΥΠΕΡΟΧΟΣ χώρος!!! Βγαλμένος απο την Αλίκη στη χώρα τον θαυμάτων
στην περιοχή Belgravia του Λονδίνου, σε απόσταση αναπνοής από τα καταστήματα των πιο διάσημων σχεδιαστών μόδας.

Στο εσωτερικό του καταστήματος μαγεύεσαι από τα χρώματα και τ' αρώματα των cakes.
Μία μεγάλη βιτρίνα με cupcakes διατεταγμένα σε τακτοποιημένες σειρές. Γεύσεις πολλές! 

Ποια να διαλέξεις πρώτα; Dark Chocolate με απίθανη επικάλυψη σοκολάτας, Lemon Limoncello με την φίνα κρεμωδη γέυση του λεμονιού, Caramel.....
Το cupcake που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το banoffee με βάση από κέικ βανίλιας, στο κέντρο μαρμελάδα μπανάνα, καραμέλα βουτύρου και από πάνω επικάλυψη από κρέμα μπανάνα! Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη θεϊκή γεύση του πρέπει να το δοκιμάσετε!!
Μέχρι τότε  πειραματιστείτε στις δικές συνταγές...φαντασία θέλει!!

                                                    http://www.peggyporschen.com/

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Banana Chocolate Cupcakes ή κεκέκια μπανάνα σοκολάτα!!

Θα χρειαστούμε...
200 γρ. ζάχαρη  
150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
20 γρ.κακάο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 / 4 κουταλάκι αλάτι 
1 μεγάλο αυγό
120 ml ζεστό νερό
60 ml γάλα
60 ml ηλιέλαιο 

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα ώριμη λιωμένη



Βάζουμε σε ένα μπόλ τα στερεά υλικά.....ζάχαρη, κακάο, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε τα υγρά υλικά .....ζεστό νερό, γάλα, ηλιέλαιο, το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά τα υγρά υλικά, τα ρίχνουμε στο μπόλ με τα στερεά και τα ομογενοποιούμε καλά μεταξύ τους. Προσθέτουμε την λιωμένη μπανάνα και ανακατεύουμε απαλά. Βουτυρώνουμε καλά  μία φόρμα για  12 cupcakes  και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με προσοχή να μην ξεχειλίσει. Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε τις ειδικές θήκες για  cupcakes απο το supermarket και να ρίξουμε το μείγμα μέσα σε αυτές.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς  σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15΄-20΄. Δοκιμάζουμε τα κεκάκια με μία οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή είναι έτοιμα.

Για το γλάσο σοκολάτας...
100 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια,100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. 
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη το γλάσο για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν τα cupcakes  κρυώσουν  βουτάμε το πάνω μέρος τους με προσοχή στη σοκολάτα και τα διακοσμούμε με κομματάκια φρέσκιας μπανάνας.

Η συνταγή είναι εύκολη γρήγορη και νοστιμότατη!!!


Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Graduation cupcakes






Για τον Μιχαήλ που μόλις αποφοίτησε με άριστα από το ...ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!!!
Με πολύ αγάπη και τις καλύτερες ευχές μου για καλή πρόοδο!!
Εύχομαι και στο MIT  Άντι μου αγαπημένη : )

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Κρέπες-Βασική συνταγή

 
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
120 ml γάλα
1 / 2 φλιτζάνι νερό
1 / 4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο


Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι και τα αυγά. Σταδιακά προσθέτουμε στο γάλα και το νερό, ανακατεύοντας. Προσθέστε το αλάτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα για κρέπες 20 λεπτά στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα ελαφρώς λαδωμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το χυλό στο τηγάνι, χρησιμοποιώντας περίπου 1 / 4 φλιτζανιού για κάθε κρέπα. Γείρετε το τηγάνι με μια κυκλική κίνηση, έτσι ώστε ο χυλός να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήστε την κρέπα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το κάτω μέρος είναι ανοικτό καφέ. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, γυρίστε και ψήστε από την άλλη πλευρά.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;


Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;
Από που έρχεται το φαγητό μας
Υπάρχουν πατατόδεντρα; Κολυμπάνε οι ψαροκροκέτες στη θάλασσα; Φυτρώνουν οι σαλάτες στα σουπερμάρκετ; Η Λόλα και ο Μάκης είναι περίεργοι και ρωτούν – επειδή το Σάββατο θα κάνουν στο νηπιαγωγείο τους μια Γιορτή για το Φαγητό. Θέλουν, λοιπόν, να τα μάθουν όλα: πού βρίσκουμε το γάλα, πώς φτιάχνονται οι καραμέλες και τα μακαρόνια, το μέλι και οι χυμοί των φρούτων;
Ένα συναρπαστικό βιβλίο για τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε. Απολαύστε το!

Παραμύθι
Έκδοση: Μάρτιος 2009
Κείμενο:Sabine Rahn
Εικονογράφηση: Günther Jakobs
Απόδοση: Μαρία Αγγελίδου


Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο από τις Εκδόσεις Αερόστατο... 
http://www.aerostatobooks.gr/product2.asp?id=678

Σπιτική λεμονάδα


Πάμε να τη φτιάξουμε....
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό (για το σιρόπι)
1 κούπα χυμό λεμονιού
3 - 4 φλιτζάνια κρύο νερό (για την αραίωση) 

Φλούδα από μισό λεμόνι.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη φλούδα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει ο χυμός.
Αφήνουμε το χυμό να κρυώσει και μετά αφαιρούμε τη φλούδα. Βάζουμε σε μία κανάτα το χυμό και προσθέτουμε 3-4 φλιτζάνια κρύο νερό ανάλογα με το πόσο θέλουμε να αραιώσουμε τη λεμονάδα.Βάζουμε την κανάτα στο ψυγείο 30 με 40 λεπτά. Αν η λεμονάδα είναι λίγο γλυκιά για το γούστο σας, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε με πάγο και φέτες από λεμόνι.

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Chocolate brownie express....Μπράουνι σοκολάτας σε 5΄


 


Θα χρειαστούμε...
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα  
150 γρ.βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
75 γρ. αλεύρι
3 αυγά
 






Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Λιώνουμε  το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 20΄. Αφήνουμε το μπράουνι για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.


Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Μαμάααα!!!




Μαμάαααα!!!
Έφαγα και το γουγούνι και τη λάθπη!!!!

Κέικ με μέλι και κανέλα




Θα χρειαστούμε....
Ζάχαρη 200 γρ.
Βούτυρο 220
γρ.
Αλεύρι 180 γρ.
Μαγιά σε σκόνη 8 γρ.
Αμύγδαλο σκόνη 125 γρ.
4 αυγά
Μέλι 2 κ.σ.

Κανέλα σε σκόνη 1 κ.γ.
Αλάτι μια πρέζα







Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ° C. Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε τη φόρμα
Χωρίζουμε   τ' ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και να διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε το ζεστό λιωμένο βούτυρο, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, τη μαγιά (την έχουμε διαλύσει σ' ένα κ.σ. χλιαρό νερό), το μέλι και τη κανέλα. Ανακατεύουμε  καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε απαλά μέσα στο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το κέικ  σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Sorbet chocolat

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για σορμπέ σοκολάτα!!
Θα χρειαστούμε...
200gr σοκολάτα κουβερτούρα 55%
80gr κακάο καθαρό χωρίς ζάχαρη

Νερό 500 ml 
120gr ζάχαρη

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε σιρόπι για 3΄.
Σ' ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίχνουμε πάνω το σιρόπι όπως είναι ζεστό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.
Προσθέτουμε το κακάο και ομογενοποιούμε.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε σε παγωτομηχανή.
Αν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και κάθε 2 ώρες το χτυπάμε στο μπλέντερ. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε 3 - 4 φορές μέχρι το μείγμα
ν' αποκτήσει την απαλή υφή του σορμπέ. 
 




Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Μαντλέν λεμονιού



Ξύπνησα με Γαλλική διάθεση σήμερα...
Έχω να επισκεφτώ το Παρίσι από το Νοέμβριο και το στερητικό σύνδρομο έχει αρχίσει να δουλεύει και πάλι μέσα μου! Τέλος πάντων μέχρι να έρθει η ώρα να πατήσω τα πόδια μου και πάλι στη Γαλλική πρωτεύουσα  είπα να φέρω κάτι από boulangerie στο σπίτι μου...




Για τις madeleines μας λοιπόν θα χρειαστούμε...
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου...εξαιρετικής ποιότητας (μη μου βάλετε καμιά μαργαρίνη!!!)
125 γρ αλεύρι
125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
4 αυγά
1 ξύσμα λεμονιού
1 κλωναράκι  βανίλιας


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό  αλλά αν δεν έχετε δεν πειράζει. Η συνταγή μπορεί να γίνει εύκολα και με μίξερ χειρός.
Προσθέστε τους κρόκους των αυγών ένα προς ένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα
και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα με λίγες σταγόνες λεμόνι. Προσθέτουμε με προσοχή τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Οι μαντλέν κανονικά θέλουν την φόρμα τους που έχει σχήμα αχιβάδας. Υπάρχουν και στην Ελλάδα τέτοιες φόρμες, αν πάλι δεν έχετε δεν πειράζει χρησιμοποιήστε μια άλλη φόρμα με ατομικές μικρές θεσούλες. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα για μαντλέν και γεμίζουμε προσεκτικά όλη την αχιβάδα. Ψήνουμε στην αρχή για 5' στους 180 και μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 για περίπου 15΄ μέχρι να πάρουν όμορφο καστανό χρώμα. Τις βάζετε πάνω σε σχάρα και μόλις κρυώσουν πασπαλίζετε με λίγη άχνη. Τρώγονται σκέτες ή μπορείτε να τις συνοδεύσετε με μαρμελάδα. Ένα τσάι earl grey της mariage freres και λίγες μαντλέν είναι ιδανικός συνδυασμός : )

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Σοκολατόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο




Υλικά
120 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. βούτυρο
4 αυγά
150 γρ.ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
15 γρ. κακάο
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι


Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά.

Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που τα πρώτα μου βήματα στη ζαχαροπλαστική τα έκανα με τον Στέλιο Παρλιάρο. Δεν είναι μόνο οι τεράστιες γνώσεις του στη ζαχαροπλαστική που με μάγεψαν αλλά η αγάπη του για τη δουλειά του! Έτσι λοιπόν βλέποντας τον να μεταδίδει απλόχερα αυτή του την αγάπη σ' αυτόν τον υπέροχο χώρο που διδάσκει, ξεκίνησα ν' ανακαλύπτω τη ζαχαροπλαστική. Όταν πήγα στη συνέχεια στο Παρίσι κατάλαβα ότι ο Στέλιος Παρλιάρος γνωρίζει τη Γαλλική ζαχαροπλαστική θα τολμήσω να πω όσο λίγοι στην Ελλάδα.
Η σοκολατόπιτα του είναι εύκολη γρήγορη και εγγυημένη!!!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...