7 Δεκ 2015

Τα συναισθηματικά αίτια της παχυσαρκίας. Τι τρώμε τελικά;


Γράφει η Κωνσταντίνα Βολονάκη

Έχετε σκεφτεί κάθε φορά που τρώτε υπερβολικές ποσότητες φαγητού γιατί σας συμβαίνει αυτό; Είναι η πείνα που σας δημιουργεί αυτή την ανάγκη ή μήπως το φαγητό αναπληρώνει κάποιο συναισθηματικό κενό;

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι η παχυσαρκία μου ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Μέχρι που άρχισα να με παρατηρώ. Κάθε φορά που ένα αρνητικό συναίσθημα ερχόταν στην επιφάνεια όπως θυμός, θλίψη, πικρία, ενοχές, εγώ έβρισκα προσωρινή διαφυγή στο φαγητό και αυτό μου δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της χαράς, της ικανοποίησης. Ψευδαίσθηση που τελείωνε τόσο γρήγορα όσο και το πλούσιο γεύμα μου.


Το άγχος για την δουλειά, το στρες για το αν θα κατάφερνα ν' αντεπεξέλθω στις οικονομικές υποχρεώσεις, οι ενοχές μου, ο θυμός μου, η θλίψη και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα που κρύβονταν μέσα στο πιάτο μου την ώρα του φαγητού εμφανίζονταν πάλι μετά το γεύμα μου το ίδιο δυνατά όπως και πριν.

Η παχυσαρκία είναι συναισθηματικής φύσεως πρόβλημα και δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Φυσικά η ισορροπημένη διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία και την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους όμως αν θέλουμε να απαλλαγούμε για πάντα από την παχυσαρκία πρέπει το θέμα να το δούμε ολιστικά.

Με το να κάνουμε δίαιτα χωρίς το πρόβλημα να το έχουμε αντιμετωπίσει στη ρίζα του που είναι πάντα συναισθηματική, τα κιλά που θα φεύγουν θα επιστρέφουν στο σώμα μας.

Υπήρξα χρόνια παχύσαρκη γιαυτό και δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Γνωρίζω πολύ καλά πως είναι η ζωή ενός παχύσαρκου σε όλα τα επίπεδα. Όταν απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθηματικά αιτία που μας ωθούν στην υπερφαγία τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία. Γι' αυτό μην ψάχνετε ανάμεσα σε ιδανικές δίαιτες, στραφείτε προς τα μέσα και κοιτάξτε την ψυχή σας.

Κωνσταντίνα Βολονάκη

https://www.facebook.com/volonaki/
https://www.facebook.com/123K.VOLONAKI/


http://www.kvolonaki.gr/2016/01/blog-post8enallaktikiprosegisistinantimetopisitispaxusarkias.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

τι ειναι Ανθοϊαματα Bach και πως βοηθουν..

τι ειναι Ανθοϊαματα Bach και πως βοηθουν..
από την Κωνσταντίνα Βολονάκη