Υλικά για τα σαβαγιάρ
6 κρόκοι
50γρ ζάχαρη
3 ασπράδια
35γρ ζάχαρη
55γρ αλεύρι κοσκινισμένο
ζάχαρη άχνη και κρυσταλλική για πασπάλισμα
Υλικά για τη κρέμα
300γρ μασκαρπόνε
150γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100γρ ζάχαρη
3 κρόκοι
Υλικά για το σιρόπι
250γρ γάλα
2κ.σ.στιγμιαίο καφέ
40 ml κονιάκ ή αμαρέτο
κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Χτυπάμε στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν χτυπάμε τ' ασπράδια με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με προσοχή. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα κορνέ και σε μία λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει πάνω σ' ένα ταψί σχηματίζουμε γραμμές μήκους 6-8εκ. Πασπαλίζουμε πρώτα με την κρυσταλλική και μετά με την άχνη ζάχαρη. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25΄, έως ότου τα σαβαγιάρ πάρουν όμορφο καστανό χρώμα. Προσοχή! Δεν ανοίγουμε το φούρνο όσο ψήνουμε τα σαβαγιάρ.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τη μπασίνα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ελαφρά (χωρίς το νερό να ακουμπάει τη μπασίνα)και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.Μόλις το μείγμα κρυώσει ρίχνουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τη κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι. Ζεσταίνουμε το γάλα με τον καφέ και προσθέτουμε το κονιάκ. Βουτάμε λίγο τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ατομικά ποτήρια. Καλύπτουμε με κρέμα και συνεχίζουμε με μία στρώση βουτηγμένα σαβαγιάρ.Τελειώνουμε με κρέμα και πασπαλίζουμε με το κακάο.Το αυθεντικό Ιταλικό τιραμισού θέλει για ποτό μαρσάλα. Προσωπικά το βρίσκω πολύ βαρύ και προτιμώ το κονιάκ. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο άλλο ποτό όπως καλούα ή αμαρέτο. Είναι καλό να συνθέτουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε για να μη πανιάσουν τα σαβαγιάρ.
6 κρόκοι
50γρ ζάχαρη
3 ασπράδια
35γρ ζάχαρη
55γρ αλεύρι κοσκινισμένο
ζάχαρη άχνη και κρυσταλλική για πασπάλισμα
Υλικά για τη κρέμα
300γρ μασκαρπόνε
150γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100γρ ζάχαρη
3 κρόκοι
Υλικά για το σιρόπι
250γρ γάλα
2κ.σ.στιγμιαίο καφέ
40 ml κονιάκ ή αμαρέτο
κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Χτυπάμε στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Κατόπιν χτυπάμε τ' ασπράδια με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με προσοχή. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα κορνέ και σε μία λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει πάνω σ' ένα ταψί σχηματίζουμε γραμμές μήκους 6-8εκ. Πασπαλίζουμε πρώτα με την κρυσταλλική και μετά με την άχνη ζάχαρη. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25΄, έως ότου τα σαβαγιάρ πάρουν όμορφο καστανό χρώμα. Προσοχή! Δεν ανοίγουμε το φούρνο όσο ψήνουμε τα σαβαγιάρ.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τη μπασίνα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ελαφρά (χωρίς το νερό να ακουμπάει τη μπασίνα)και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.Μόλις το μείγμα κρυώσει ρίχνουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τη κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι. Ζεσταίνουμε το γάλα με τον καφέ και προσθέτουμε το κονιάκ. Βουτάμε λίγο τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ατομικά ποτήρια. Καλύπτουμε με κρέμα και συνεχίζουμε με μία στρώση βουτηγμένα σαβαγιάρ.Τελειώνουμε με κρέμα και πασπαλίζουμε με το κακάο.Το αυθεντικό Ιταλικό τιραμισού θέλει για ποτό μαρσάλα. Προσωπικά το βρίσκω πολύ βαρύ και προτιμώ το κονιάκ. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο άλλο ποτό όπως καλούα ή αμαρέτο. Είναι καλό να συνθέτουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε για να μη πανιάσουν τα σαβαγιάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου