Ζύμη τάρτας μπριζέ
300γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο παγωμένο
1/2κ.γ. αλάτι
1/2κ.γ.ζάχαρη
1 αβγό
Για τη γέμιση
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσο
2 μανιτάρια πορτομπέλο
100γρ. γραβιέρα
100ml γάλα εβαπορέ
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
1/4κ.γ. μοσχοκάρυδο
Ζύμη....
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό(κάπα) το αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια. Όταν το βούτυρο τριφτεί όλο και ενσωματωθεί με το αλεύρι προσθέτουμε το γάλα και το αβγό χτυπημένο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20΄.
- Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 20 εκ.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Για ευκολία μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε την κάτω επιφάνεια της τάρτας.
- Τοποθετούμε στην επιφάνεια της τάρτας λαδόκολλα ή μεμβράνη που να μπαίνει σε φούρνο. Αν χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα ρίξτε από πάνω λίγα φασόλια ή ρεβίθια, αν χρησιμοποιήσετε μεμβράνη όπως έχω κάνει εγώ τότε γεμίστε από πάνω με ρύζι. Αυτός είναι καλύτερος τρόπος αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι η μεμβράνη σας μπαίνει στο φούρνο γιατί διαφορετικά θα λιώσει. Το ρύζι μπορείτε να το φυλάξτε για να το χρησιμοποιείτε για αυτό το σκοπό.
- Ψήνουμε για 15'.
- Βγάζουμε από το φούρνο την τάρτα και αφαιρούμε την μεμβράνη με το ρύζι.
Γέμιση...
- Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό σε μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τα λαχανικά ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις τα λαχανικά μαραθούν και πιουν όλο το νερό τους τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το μοσχοκάρυδο.
- Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα τον λαχανικών.
- Πασπαλίζουμε την τάρτα με το τυρί και ρίχνουμε από πάνω τα χτυπημένα αβγά.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-25'.
11 σχόλια:
Καλημέρα Κωνσταντίνα! Η τάρτα σου φαίνεται όνειρο! Οι τάρτες με το πράσο είναι οι αγαπημένες μου! Και μου αρέσει που δεν βάζεις κρέμα γάλακτος κλπ που εξαφανίζουν τις γεύσεις.
Ήθελα να σε ρωτήσω για την βάση της τάρτας.
Αν χτυπήσεις την ζύμη (με το αλεύρι) στο μίξερ με το φτερό, δεν σκληραίνει η τάρτα? Ή επειδή ξεκουράζεται στο ψυγείο δεν υπάρχει πρόβλημα.
Μου αρέσει να απλοποιώ τα πράγματα, αλλά δεν έχω τολμήσει την βάση της τάρτας να την κάνω παρά μόνο με το χέρι... Το πολύ που έχω κάνει ήταν να τρίψω το βούτυρο με το αλεύρι χωρίς τα υγρά σe food processor...
Πω πώ, θα μας παχύνεις με τόσες χιλουδιές!!
Γεια σου Αγγελική μου καλημέρα!
Δεν υπάρχει λόγος να χάνεις χρόνο και να κοπιάζεις τρίβοντας την τάρτα με το χέρι. Και εγώ το έκανα κάποτε μέχρι αλλά κανένας επαγγελματίας μάγειρας δεν το κάνει! Δεν αλλάζει τίποτα. Αν έχει χρόνο οκ κανε το με το χέρι αλλά το πόσο σκληρή ή μαλακή θα είναι η τάρτα εξαρτάται από την αναλογία αλεύρι-βούτυρο έτσι κάπως ξεχωρίζουν και οι ζύμες, μπριζέ, σαμπλέ κλπ. Η ζύμη επειδή είναι τριφτή δεν ανοίγει αν δεν μπει στο ψυγείο θα σου διαλύετε απλά όταν θα τη βγάλει ασ' τη 5' λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά δεν χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος. Αν θέλω κάτι πιο παχύ θα βάλω κρεμ φρεζ που είναι πολύ καλό προϊόν! ουφφ! αυτα! σε φιλώ και τα ξαναλέμε!
Ευγενία μου καλημέρα! τι να κάνω έχω αδυναμίες! δεν θα τη φάμε και όλη ένα κομματάκι! φιλάκια!
Κωνσταντινα μπράβο! Η τάρτα σου είναι αριστούργημα!!!
Κι ενα κομματάκι μικρό προς μεγάλο (χα χα χαα) και για μένα!
Πολύ νόστιμη δείχνει!
Olá, amiga!
Passei para conhecer o seu blog.
Tudo de bom... nutritivo e saborosíssimo!!!
Amei suas receitas.
Beijinhos.
Brasil ˚。♥♥
♥ •˚。
°° 。♥。
●/ ♥•˚。˚
Υπέροχη η τάρτα σου Κωνσταντίνα. 'Ενα βραβείο σε περιμένει στο "Ότι μας αρέσει . .". Φιλιά!
Έλενα ευχαριστώ πολύ για το βραβείο! πρέπει όμως να μου δώσεις οδηγίες γιατί δεν εχω πείρα και δεν ξέρω τι να κάνω...ντρέπομαι που το λέω :(
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα το δοκιμάσω αφού το λες εσύ Κωνσταντίνα μου! Θα ξεμπερδέψω ευκολότερα! :))
Γεια σου, Κωνσταντίνα.
Και για μένα ήταν η πρώτη φορά που έλαβα βραβείο και συμμετείχα σε παιχνίδι. Κι εγώ είχα και έχω τους ενδοιασμούς μου αν το έκανα σωστά. Ψάχνοντας σε διάφορα blogs είδα ότι το συγκεκριμένο βραβείο ακολουθείται από ένα σετ τριών κανόνων. Συγκεκριμένα, πρέπει να: αποδεχτείς το βραβείο και να αναφέρεις τον -τους bloggers που σου το απένειμε - απένειμαν, να αναφέρεις 7 τυχαία πράγματα για τον εαυτό σου και να απονείμεις το βραβείο σε 15 bloggers, τους οποίους και πρέπει να ενημερώσεις με σχόλιο. Όσον αφορά για τα βραβεία, τις εικόνες τις μετέφερα στην ανάρτηση μου κάνοντας copy image location και εισάγοντας τις σαν εικόνες στην ανάρτηση.(Αυτό δεν ξέρω αν έκανα και εγώ σωστά και συνεχίζω να έχω ενδοιασμούς... για αυτό μην ντρέπεσαι καθόλου). Ελπίζω να σε βοήθησα, για ότι άλλο πες μου. Φιλιά
Έλενα σ'ευχαριστώ πολύ!! Με βοηθούν πολύ αυτά που μου λες...αν δεν προλάβω σήμερα θα το κάνω αύριο. Φιλάκια πολλά!
Δημοσίευση σχολίου