Θα χρειαστούμε...
500γρ. αλεύρι δυνατό
300γρ. νερό χλιαρό
8γρ. ξερή μαγιά ή 20 γρ. νωπή
1/4 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
Λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
- Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά.
- Κοσκινίζουμε το ψωμί με το αλάτι.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μία λακκούβα στο κέντρο.
- Ρίχνουμε στη λακκούβα το νερό με τη μαγιά.
- Αρχίζουμε να ανακατεύουμε στην αρχή με κυκλικές κινήσεις και στη συνέχεια μόλις απορροφηθεί το νερό αρχίζουμε το ζύμωμα. Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα γι' αυτό αν δεν έχετε χρόνο ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και βάλτε το στο μίξερ με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητά για 20 περίπου λεπτά.
- Αφήστε τη ζύμη στην άκρη σε μια λεκάνη σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα τουλάχιστον για 40' μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού περάσει αυτή η διαδικασία ρίξτε στη ζύμη τις ελιές και ζυμώστε για λίγο με το χέρι σας.
- Δώστε στο ψωμί σας ότι σχήμα σας αρέσει τοποθετήστε το σε ταψί και σκεπάστε το ξανά με νωπή πετσέτα.
- Αφήστε το να φουσκώσει άλλα 40΄.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Λαδώστε ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού.
- Ψήστε το ψωμί για 30-35'.
Αυτή τη συνταγή μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε σαν βασική συνταγή αντικαθιστώντας τις ελιές με άλλο υλικό όπως για παράδειγμα 60γρ. χοντροκομμένα καρύδια ή 80γρ. γραβιέρα η απλά κάποιο μπαχαρικό όπως γλυκάνισο. Εγώ χώρισα τη ζύμη στη μέση και έκανα δυο μικρά ψωμιά το ένα σκέτο και το άλλο ελιόψωμο. Αν ακολουθήσετε τα βήματα θα έχετε σίγουρη επιτυχία. Το σημαντικό είναι να σας φουσκώσει γιατί αν δεν γίνει σωστά το ψωμί θα σας βγει σκληρό.
Καλή επιτυχία και τα ξαναλέμε σύντομα :)
8 σχόλια:
to spitiko pswmaki einai to kalutero!
Γεια σου Ειρήνη! Συμφωνώ μαζί σου είναι όμορφο να μυρίζει και το σπίτι μας φρεσκοψημένο ψωμάκι :)
Πραγματικά η μυρωδιά του φρέσκου σπιτικού ψωμιού δεν συγκρίνεται με τίποτα! Και το δικό σου έχει και ελίτσες!!!! Τέλειο
Γεια σου Αγγελική μου...φοβερά τα ζουζουνάκια σου :)
Καλημέρα, Κωνσταντίνα, χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε γιατί μου αρέσει τοblog σου και οι φατσούλες που είδα μέσα. Στέλνω φιλάκι.
Θα χαρώ να τα λέμε συχνά.
Γεια σου Ελένη σε ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ χάρηκα που βρεθήκαμε μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η επαφή που έχω αποκτήσει με τους ανθρώπους στο blog μου! Θα χαρώ πολύ να τα λέμε :)
Ελιοψωμάκι... το αγαπημένο μου ψωμάκι!
Και είναι και σπιτικό, τι το καλύτερο??
Φιλάκια!
Από τα πολύ νόστιμα ψωμάκια. Σε ευχαριστώ για την ιδέα!
Ζ.
Δημοσίευση σχολίου