2 Νοε 2011

Pâte à Choux...Ζύμη σου



Καλημέρα...καλημέρα!
Γαλλικός αέρας φυσάει σήμερα στο Dina's sweets!
Η ζύμη σου είναι από τις πιο γνωστές ζύμες των Γάλλων . Τη ζύμη αυτή την βρίσκουμε σε συνταγές ζαχαροπλαστικής αλλά και μαγειρικής. Εδώ στην Ελλάδα την έχουμε γνωρίσει κυρίως απο τα σου με καραμέλα, τα εκλέρ και από το προφιτερόλ. Οι συνταγές είναι πάρα πολλές άλλες γνώστες και άλλες λιγότερο. Εγώ θέλω να σας δείξω αυτές που είναι λιγότερο γνωστές στους Έλληνες. Θα σας δώσω τη βασική συνταγή για την pâte à choux και στη συνέχεια θα ανεβάζω συνταγές γλυκών και αλμυρών.
Πάμε λοιπόν....








Βασική συνταγή για ζύμη σου.....
500  γρ. νερό
125 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
1/4 κ.γ. αλάτι
7-8 αβγά μεσαίου μεγέθους

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. 
  2. Βάζετε την κατσαρόλα στην εστία και όταν αρχίζει να κοχλάζει ανακατεύετε με μία ξύλινη σπάτουλα.
  3. Προσθέστε όλο το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με τη σπάτουλα. Το νερό θα αρχίσει να εξατμίζετε και η ζύμη θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα τις κατσαρόλας και θα  μαζευτεί σαν μπάλα. 
  4. Συνεχίζετε να πατάτε με την σπάτουλα τη ζύμη μέχρι να στεγνώσει τελείως και  να γυαλίζει από το βούτυρο. 
  5. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία και βάζετε τη ζύμη σ' ένα μεγάλο μπολ. 
  6. Την ανοίγετε γύρω στα τοιχώματα του μπολ και την αφήνετε να κρυώσει τελείως. 
  7. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας καλά κάθε φορά που ρίχνετε ένα αβγό μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη
  8. Προσοχή το τελευταίο αβγό μπορεί και να μην σας το πάρει όλο και εδώ είναι και η δυσκολία της συνταγής η οποία επιτυγχάνετε με την εμπειρία. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και λεία αλλά όχι αραιή γιατί όταν θα την κόβετε με κορνέ θα πρέπει να στέκεται. Χτυπήστε το τελευταίο αβγό και ρίξτε μία μικρή ποσότητα ανακατεύοντας καλά. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειάζεται. (Προσοχή λοιπόν στο τελευταίο αβγό να το ρίχνετε λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα).
  9. Βάζετε τη ζύμη σε σακούλα κορνέ και κόβετε μπαλίτσες ιδίου μεγέθους πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

10. Πατάτε τις μυτούλες που έχουν δημιουργηθεί απο το κορνέ για να είναι λεία η επιφάνεια.

11. Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνετε λίγο αβγό στην επιφάνεια των σου.

12. Ψήνετε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30' αποφεύγοντας τη χρήση του αέρα γιατί μπορεί να παραμορφώσει το σχήμα τους.

*Αφήστε τα σου να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε αν είναι δυνατό και όλο το βράδυ.
*Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σ' ένα κουτί καλά κλεισμένο έως και δύο εβδομάδες.



Υπάρχουν συνταγές για σου μόνο με νερό όπως αυτή η αυθεντική Γαλλική συνταγή που σας δίνω και άλλες που περιέχουν και γάλα. Μην απογοητευτείτε αν κάτι δεν πάει καλά την πρώτη φορά που θα κάνετε τα σου...συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!! Σημειώστε τι δεν σας πήγε καλά και την επόμενη φορά θα έχετε σίγουρη επιτυχία. Αξίζει τον κόπο να μάθετε αυτή τη ζύμη γιατί η χρήση της είναι μεγάλη. Ρωτήστε με οτιδήποτε θέλετε και θα απαντήσω σε όλες τις απορίες σας. Αυτά προς το παρόν πολύ σύντομα θα ανεβάσω ένα γλυκό με βάση τα σου οπότε κάντε τα να είστε έτοιμοι!





9 σχόλια:

Katerina είπε...

Τα σου είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Τα έχω φτιάξει πολλές φορές και με διάφορες γεμίσεις. Πολύ νόστιμα και τραγανά δείχνουν τα σουδάκια σου!

Konstantina είπε...

Καλημέρα Κατερίνα! Πραγματικά μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με τα σου! Να είσαι καλά...

Kitchen Stories είπε...

Καλησπέρα Κωνσταντίνα.
Θα σου στείλω κάποιον που τρελαίνετε, με σοκολάτα όμως θα του τα φτιάξεις...:))

Φιλιά κι ευχαριστώ για τη συνταγή!

Konstantina είπε...

Γεια σου Ζαμπία μου!
Καλό μήνα να έχουμε :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σου πέτυχαν υπέροχα!
Οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές, merci που θα λέγανε και οι Γάλλοι;-)
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Σοφία Ζ. είπε...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή. πολύ καλή και πολύ λεπτομερείς οι οδηγίες. Όχι μόνο για γλυκά αλλά και αλμυρές γεμίσεις ταιριάζουν καταπληκτικά!
Καλό βράδυ και καλό μήνα!

Royal Coconut είπε...

Λατρευω τα σου και ανυπομονώ να δω το γλυκό ου λεχεις να προτείνεις. Κια φυσικλά οι οδηγίες είναι πολύ κατατοπιστικές..

etz είπε...

Γεια σας
Η συνταγή φαίνεται καλή και θα ήθελα να τη δοκιμάσω για να φτιάξω προφιτερόλ μιας και αρέσει πολύ στα παιδιά .Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν στη συγκεκριμένη συνταγή θα μπορούσα να βάλω λιγότερα αυγά λόγο χοληστερίνης. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω μήπως μπορείς να μας δώσεις καμιά ωραία συνταγή για προφιτερόλ;

Konstantina είπε...

etz δυστυχώς τα σου θέλουν τα αβγουλάκια τους! Εγώ δεν μπορώ να σου εγγυηθώ την επιτυχία της συνταγής με λιγότερα αβγά αν και υπάρχουν κάποιες που όμως το αποτέλεσμα δεν θυμίζει και πολύ σου.
Θα ανεβάσω σύντομα συνταγή για προφιτερόλ σε δυο εκδοχές και θα σε ειδοποιήσω! Να είσαι καλά και χάρηκα που τα είπαμε :)

τι ειναι Ανθοϊαματα Bach και πως βοηθουν..

τι ειναι Ανθοϊαματα Bach και πως βοηθουν..
από την Κωνσταντίνα Βολονάκη